Maksud Perkataan SALAM

Harini, aku nak share maksud perkataan SALAM. Semlm dpt email fwd from my hubby :-) so, aku rasa better aku berkongsi di sebalik ucapan SALAM yg umat Islam terutamanya kita selalu guna. Errrm, bila aku beremel dgn bos / supervisor / teman2 yg lain aku byk gunakan singkatan SALAM berbanding ASSALAMUALAIKUM. Rasa mcm berdosa setelah aku baca makna sebenar Salam ini… :-(

Maksud Assalamualaikum (Source :http://ms.wikipedia.org/wiki/Senarai_istilah_Islam_dalam_bahasa_Arab

Assalamu ‘alaikum (السلام عليكم) : Ucapan selamat masyarakat Islam; secara harfiahnya bermaksud “Sejahtera kepada anda”; dengan tambahan, “Wa Rahmatullahi wa Barakatuhu” bermaksud “dengan Rahmat Tuhan dan Keberkatan-Nya”. Jawapan bagi ucapan ini ialah “Wa Alaikumus Salam wa Rahmatullahi wa Barakatuhu”–‘Dan kepadamu juga Sejahtera dan Rahmat Tuhan dan Keberkatan-Nya’.

Ia juga salah satu bentuk zikir akan Kekuasaan Tuhan, apabila orang Islam mengucapkannya kepada orang Islam lain, ia bersamaan 30 pahala dan 30 pahala juga bagi yang menjawapnya (10 pahala bagi setiap perkataan).

Meh kita lihat artikel2 berkaitan yg membawa 1000 maksud. Semoga perkongsian ini menjadi manfaat kpd kita semua khususnya umat Islam…

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN “SALAM”???????? apa maksudnya??? (Source :http://www.facebook.com/note.php?note_id=162918787082678&id=114526911912691)

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

 Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

 dan…Jawab salam – “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

 Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam, saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;

 “WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;          

 “WAALAI KUM SALAM”

 Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata

 “Kirim salam, assalamualaikum pada ZIZAH ye” contoh lerr…

 Dan bukannya : “Kirim salam kat ZIZAH yer

 Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti    ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

 Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

 Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan              “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.

 Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”

Gunakan perkataan“AS Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.” Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..

Nauzubilah……

Perkataan SALAM! (Source :http://edcharmd-iatic.blogspot.com/2009/02/perkataan-salam.html)

Since recently i’d seen people saying ‘salam’ instead of ‘akum’ in their greeting in the MESSAGES & CHATBOX, most probably the logical explaination about that is eceh! huhuhu~ cause of the influence of a ‘FORWARDED EMAIL’ that send throughout the world especially in BRUNEI, MALAYSIA and even INDONESIA.. the words in italic such EMAIL sent:

Perkataan ‘AKUM’ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG’ dalam Bahasa Ibrani. Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT’

So people used ‘SALAM’ which means ‘SEJAHTERA’ in fear to mistranslate such words. hey come on! i had seen a particular group giving comments of their own thought of this email they received.. some of them even delved on some researches to prove is that resources are BELIEVABLE FACT??

Definitions of shalom on the Web: ‘Peace’ in the Hebrew language, often used in greeting, as in shalom aleichem (‘peace be with you’)

SEE?? a thorough explaination thats been found on web (i dont know which one! but surly an easy finding via WIKI or even GOOGLE) ‘SALAM’ you used more and less meaning of ‘SHALOM’ that used by JEWISH PEOPLE! hows surprising!!
further few reading on the people’s comments even some super surprisingly FACTS that had been REVEALED!

‘Akum’ doesn’t mean ‘binatang’ (animal). It’s an acronym of ‘Ovdey Kochavim U’Mazalot’, which literally means ‘worshippers of star and zodiac signs’. Above is a forwarded mail which says ‘Akum’ is ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’, which is slightly different with the right one. And to say that it means ‘Hamba-hamba Binatang dan Orang-orang Sesat’ is totally unacceptable. It is totally different, and what can I say is, this is a pure fitnah.

im no expert in this but hey how an A become O?? but you see even THE LANGUAGE EXPERTS sent these email, i DARE to challenge them to debate this matter! (macam banar! huhuhu~) see for yourself in the ENGLISH-MALAY dictionary the word MOULD what actual meaning of this word??

MOULD1 = acuan
MOULD2 = kulat; kapang
MOULD3 = tanah yang kaya dengan bahan organik

hey the 3 of them is NOUN. do you know which one of it that im thinking right now?? e-readers will certainly give DIFFERENT answers on this! so apa tah kana mengananya ne?? huhuhu~~ ok if this EMAIL is true that ‘AKUM’ had such meaning then they should AGREED that it also have different MEANINGS like the example shown! we as a MUSLIM believed that the meaning of ‘AKUM’ is ‘ASSALAMUALAIKUM’ not that-that meaning… TAPI tarang2 udah EMAIL ne INDA DAPAT DIPERCAYAI dimana sumbernya even perkataan yang diberikan jua macam OVER kana tambah2 itu ini and dari research urang yang dalam perbincangan atu sendiri pun durang tau yang perkataan atu SALAH meaningnya SO WHY STILL BELIEVED SUCH A COCK-AND-BULL STORY INSIDE IT??

in conclusion mun namanya email ne dui!! jangan tah.. bukan ada keluar arah berita kali perkataan atu inda bulih dipakai! ani tarang2 sudah kan MEMBURUK2AN maksud baik membagi SALAM, perkataan ‘ASKUM’ yang diSMSkan dari perkataan ‘ASSALAMUALAIKUM’ dalam ISLAM and then ia SENGAJA diheboh2kan perkataan yang mungkin hampir sama bunyi tapi LAIN MAKSUD, adakah tani patut tani percaya?? me sendiri inda tahu apa hukum meSMSkan ne, me sendiri pun inda jua berani membagi walaupun ada lurusnya dalam pendapat me atu.. huhuhu~~

Tapi cuba kamu renung2kan lihat la buku2 agama even tafsir ALQURAN atu sendiri (refer la sendiri~) ada jua menggunakan perkataan singkatan macam ALLAH S.W.T, RASULLULLAH S.A.W sebab apa?? sebab walau inda diberitahu pun otak tani automatically tahu yang perkataan atu SUBHANAHU WA TAALA dan SALLALLAHI ALAIHI WASSALAM (minta maap jika ada salah ejaan! pls tagur2kan kalau salah ok!) apa tah hukumnya tu?? yata kamu tu jangan MEMBABI-BUTAkan percaya sesuatu atu tanpa usul periksa. yes mungkin diatas ne dapat lagi dijelaskan uleh urang yang lebih arif tapi cukup tah sudah tu yang EMAIL atu bukan perkara yang tani TARUS PERCAYAI bah! i mean me balik2 udah becakap kali, me liat sesuatu atu bukan me suka2 hati becakap inda tantu, me perhatikan banar2, liat secara LOGIKnya. bukan tani JUGDE BOOK BY ITS OUTER COVER!
dari mana me dapat comment2 yang bernas ne lihat saja website ne ok especially ada yang ada nickname ‘PENDETA’ -> i love E-BLOG!!

Ed’s review: lain2 urang mempunyai lain2 makna tersendiri untuk memberi maksud sesuatu perkataan tertentu atu! macam peribahasa rambut sama itam hati lain2! ok diatas tu cuma OPINIONS tersendiri, pihak2 lainnya yang me ‘RAMBO’ dan pikiran me sendiri atas dasar LOGIK pulang saja, inda dapat ditantukan KEBENARANNYA tapi TARANG2 udah inda dapat dipercayai SUMBERnya kenapa lagi kan dipercayai BULAT2, AMPATPASAGI dsbnya?? huhuhu~~ even perkataan atas dari EMAIL tu BANAR tah, ok give prove dari sumber ALQURAN dan ALHADIS or even PEGAWAI2 KEAGAMAAN yang bulih dipercayai cakapnya, ok me sendiri DELETE ne post ahh… even still ada dibaginya, tani PATUT jua merujuk arah KEMENTERIAN HAL EHWAL UGAMA tu adakah banar EMAIL atu kesahihannya atau SENGAJA MENGAIB2KAN! SUBHANALLAH!

Al Baqarah : 264
Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu menghilangkan (pahala) sedekahmu dengan menyebut-nyebutnya dan menyakiti (perasaan si penerima), seperti orang yang menafkahkan hartanya karena riya kepada manusia dan dia tidak beriman kepada Allah dan hari kemudian. Maka perumpamaan orang itu seperti batu licin yang di atasnya ada tanah, kemudian batu itu ditimpa hujan lebat, lalu menjadilah dia bersih (tidak bertanah). Mereka tidak menguasai sesuatupun dari apa yang mereka usahakan; dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang kafir.

Semoga aku di bawah petunjuk dan hidayah dari Allah SWT…

About these ads