Oh 5S!!!

Harini aku nak story ttg 5S. Alkisahnye pd hari Rabu bersamaan 26/01/2011 adalah hari AUDIT 5S utk ARB HQ. Maka, TERmasuklah sekali utk department aku aka CRMDian…

Sebelum aku sharing gambo2 & story ttg department aku, biarlah aku story serba ringkas apa itu 5S wokeh! :-)

5S (methodology) (From Wikipedia, the free encyclopedia)

5S is the name of a workplace organization methodology that uses a list of five Japanese words which are seiri, seiton, seiso, seiketsu and shitsuke. Transliterated or translated into English, they all start with the letter “S”. The list describes how items are stored and how the new order is maintained. The decision-making process usually comes from a dialogue about standardization which builds a clear understanding among employees of how work should be done. It also instills ownership of the process in each employee.

The 5 ‘S’ Process: Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu, Shitsuke (From siliconfareast)

The 5S Process, or simply “5S”, is a structured program to systematically achieve total organization, cleanliness, and standardization in the workplace. A well-organized workplace results in a safer, more efficient, and more productive operation.  It boosts the morale of the workers, promoting a sense of pride in their work and ownership of their responsibilities.

“5S” was invented in Japan, and stands for five (5) Japanese words that start with the letter ‘S': Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu, and Shitsuke.  Table 1 shows what these individual words mean. An equivalent set of five ‘S’ words in English have likewise been adopted by many, to preserve the “5S” acronym in English usage. These are: Sort, Set (in place), Shine, Standardize, and Sustain.  Some purists do not agree with these English words – they argue that these words have lost the essence of the original 5 Japanese words.

Table 1. 5S Definitions

Japanese Term English Equivalent Meaning in Japanese Context
Seiri Tidiness Throw away all rubbish and unrelated materials in the workplace
Seiton Orderliness Set everything in proper place for quick retrieval and storage
Seiso Cleanliness Clean the workplace; everyone should be a janitor
Seiketsu Standardization Standardize the way of maintaining cleanliness
Shitsuke Discipline Practice ‘Five S’ daily – make it a way of life; this also means ‘commitment’

 

Ha, ada paham sikit? Meh tgk logo 5S utk ARB

Cukuplah kot comei mcm ni jer tgk. Meh layan gambo2 CRMDian yg tlh berhempas pulas melaksanakan projek 5S ini….. Layan……….. :-) Tapi, sorry yer sbb gambo kureng kualiti, pakai hp jer…..

Carta Pergerakan staf… Teringat zaman skool dolu2 kan ada papan mcm ni… :-) Cuba cari muka aku di mana :oops:

Ha, ini Call Centre Unit CRMDian… takler besau mcm kat Digi, Celcom, TalianNur ker…. ;-)

Yg ni pulak SUDUT 5S… ;) Model2 sambilan aku aka Yani, Sabrina & Brian ni. Memasing pantang tgk kamera! Artis kan 8)

CRMDian ada fountain & bela itik… korang ada tak? Ala2 bunyi air terjun gitu & leh release stress bila jumpa klien yg %^**@!@#$%)_$ aiyak!!!! :evil:

Ha, ini lak part borang2 keramat di AmanahRaya… Pusaka, Amanah & Wasiat! Tau tak…

Kat sini tempat utk mengisi borang – kalau tak tau mcm ne nak isi, leh follow apa yg ada kat board! Biasalah, bila dah ISO so form takleh silap even liquid pon takleh! 8O

Ini adalah pantry CRMDian… :o Ada nmpk tak pelekat kaler purple kat kabinet tu! Ha, masa pre-audit dulu pantry kami dapat cemerlang tau! :D Hasil usaha aku & team aku (tapi dulu hiasan + tema yg aku buat bukan mcm ni. Kalini kami dah bertukar tmpt. Aku & team aku jaga bhgn dalam lak – sudut 5S, Call Centre Unit, Fountain & Carta Pergerakan Staf. Mcm gambo kat atas tadi. Ada wokeh tak? 8)

Hahahaha, ini aku tak tau motif apa member aku buat. Katanya menunjukkan team members for CRMDians… ntahler labu!!!! Cube carik mana tapak tangan aku yg mulus :twisted:

 

Itulah dia serba sedikit mengenai office aku. Tak sangka aku leh bertahan di AmanahRaya 5thn kini :-) Lamanyer…. Ramai gak member2 aku yg lain dah kuar dari sini. Tapi, aku malas dah nak mencari tmpt lain. Penatlah (gaya iklan mcm dlm Era)… Lagipun, company besar benefit banyak… Tak payah susah2 nak claim ker, apa ker sbb pengalaman lampau aku kat company lain2 tu tak besh! Hehehe… Cau Cin Cau…

About these ads