Kesian kat ayah

Lebih kurang pukul 8.45 mlm tadi, aku call ayah. Ayah tgh makan roti canai. Ayah ckp ayah sesaje beli petang tadi, nasi & lauk ada tp sesaje nak mkn roti canai. Errmm, sedey lak bila berckp dgn ayah tadi. Yelah, selalunya setiap petang ayah selalu pi ngeteh ( pi minum2 kat kedai) dgn arwah emak. Kalau tak pi minum, ayah & arwah emak akan berjalan2 menghirup udara petang…

Sekarang ni, for sure ayah tak tau apa yg perlu dia lakukan tanpa arwah emak! Aku sbg anak sgt terasa dgn kehilangan arwah emak, apatah lagi ayah! 29thn hidup bersama-sama dlm suka, duka, susah dan senang tetiba semuanya hilang sekelip mata. Ya, Allah…. tabahkanlah hati ayah & berilah semangat yg kuat kpd ayah.

Emak………………..

Along rinsu kat emak!!!!!! Dah lama tak dengar suara emak. Kalau tak, 2-3 kali dlm seminggu emak akan call along. Takpun, along yg akan call emak. Kalau dulu call umah, ayah yg angkat sure ayah akan ckp nak ckp dgn emak? Nanti ayah panggil. Sekarang????? ayah yg jawab sendiri & ayah yg borak2 dgn along…

Mcm mana agaknya keadaan arwah emak di sana? Gembirakah??? Sedihkah??? Susahkah??? Yg pasti, along & adik2 sentiasa akan pastikan arwah emak gembira DI SANA…. Along & adik2 takkan biarkan arwah emak susah di sana. Ya Allah, permudahkanlah urusan arwah emak di sana. Usahlah KAU beri kesusahan pada arwah emak di sana…. Kasihanilah arwah emakku yg tiada berdaya! Along rindu kat emak… rindu sgt2……. Hanya Allah shj yg tahu segalanya yg tersurat & tersirat dlm hati along ni emak.

Along tak bisa utk luahkan kpd ayah @ adik2. Nanti, mereka akan sedih… Along juga tak bisa luahkan kerinduan ini pada suami along sebab along taknak dia risau. Apa yg along mampu, mendoakan kesejahteraan arwah emak di sana shj. Siapalah along utk melawan takdir yg Maha Esa. Erm, bila difikirkan semula knp Allah mengambil arwah emak dahulu sebelum along sempat jumpa arwah emak, ada hikmahnya…. Kalau tidak, along mungkin tidak setabah sprt hari ini.

Bos & officemate along ingat along akan cuti seminggu lagi utk duduk di kampung. Bila along masuk aje office Isnin tu, masing2 terkejut. Mula2 mereka taknak bercakap dgn along tapi, along yg terpaksa tegur mereka pula. Bos & kawan2 along ckp along sprt biasa & masih boleh berlawak sprt biasa…. Ye emak, along perlu buat mcm tu sprt biasa. Along perlu kuat & tabah menghadapi realiti. Tapi, Allah yg bisa mengetahui apa yg ada dlm hati along ni emak!!!! Along tak mampu utk berkata2 sbb bagi along, lagi byk along bercakap ttg arwah emak, lagi hati & perasaan along tidak keruan…

Hmmm, kesian kan ayah! Apalah agaknya yg ada dlm hati kecil ayah. Hari2 tgk dlm bilik, kat katil, kat sofa, kat pintu (sebelum ayah keluar pi mana2 arwah emak selalu duduk depan pintu), kat dapur….. Mesti ayah terkenang arwah emak! Ayah jgn sedih2 ye ayah… Along dgn adik2 syg kat ayah. Along tahu ayah sedih sgt2 tp sbg lelaki ayah tak tunjuk depan kami semua. Tapi, along nmpk mata ayah berair masa along nak balik KL haritu. Tapi, along tak mampu utk berbuat apa2 ayah… Along cuma mampu mendoakan agar ayah baik2 shj, dikuatkan semangat yg kuat utk hadapi kehidupan & Allah mengurniakan umur yg pjg lagi. Along & adik2 tak mampu utk merasai kehilangan lagi…..

Pahitnya sebuah perpisahan abadi amat sukar ditelan………..