Al-Kisah Danish

Tanggal 04/10/2009, lahirlah seorg insan yg aku dan hubby tunggu lebih kurang 37minggu 2hari… Urrrmmm, PENANTIAN ITU SATU PENYIKSAAN krn maha berat dugaan & cabaran yg aku dan hubby tempuh selama aku peknen nie. Selepas sebulan lebih kami bernikah & berkahwin, aku disahkan peknen. Memula aku taktau yg aku membawa budak. Masa tu pun, period aku mmg lmbt tp aku ni jenis tak amik pusing sgt psl period. Sbbnye, bila aku stress dgn sesuatu perkara for sure period aku lmbt dlm seminggu. Lagipun, aku perasan yg badan aku naik skit + perut aku bincit masa tu. Tapi, aku hanya bayangkan hormon pas kahwin aje🙂 sbb hubby aku pun naik gak badannya.

Alkisahnye, ada insiden yg berlaku di office aku time tu (tak perlulah aku story sbb aku tak suka kenang bende yg menyakitkan perasaan aku). Balik office aku paksa hubby p klinik sbb aku terasa perut aku memulas yg sgt teruk(sebelum tu aku da 2x pi klinik sbb aku asyik pening & muntah2. Hasil dari doc cuma kata yg tekanan darah aku rendah)… End up, pas buat test air kencing kali ke-3 (pas dua kali p klinik lain) doc ckp aku peknen da sebulan lebih. OMG!!!!! aku pandang hubby aku & hubby aku (biasalah dia mmg suka berlagak cool padahal dlm hati dia dah menggelabah tu :-P) hanya ckp alhamdulilah…

ni masa 3 bulan……. time ni baby aktif asyik pusing aje

Teruk jugalah aku morning sickness + kaki aku naik gatal2 yg teruk + jerawat penuh kat muka. Aku takleh bau bawang goreng for sure aku muntah… Sian hubby masa tu nak makan kena masak sendiri. Aku kena duk dlm bilik bukak kipas kuat2…hihihihihii…. Masa peknen da 6bulan kami terpaksa menghadapi musibah lain lak. Satu malam tu aku terasa berair kat bhgn dada lah, rupanya air susu aku kuar. Time tu gak aku sakit perut. Pi klinik biasa aku checkup doc ckp jgn gerak byk sgt aje. Sampai da masuk 2minggu aku tak tahan, still keadaan sama doc buat surat ke specialist. Kami pi pusrawi & doc Habibah lah yg telah menerangkan segala2nya setelah melihat hasil pemeriksaannya pd aku.

Doc Habibah ckp yg baby aku nak kuar dah… Adui, luluhnye jantung aku dengar. Doc ckp aku stress tapi aku tak tau apa yg aku stress. Doc terus bagi aku mc. Sampai nak masuk 7bulan, doc sarankan aku kena inject 2kali kat punggung (hasil EEG test tahap contraction aku dah maksimum). Doc ckp, injection utk matangkan paru2 baby & anytime baby akan lahir. Aku hanya mampu mendiamkan diri shj & tawakal… Byk risiko jika baby lahir 7bulan…tapi, aku redha aje. Masa pas injection tu, kami tunggu gak utk bersalin (masa tu kat umah sbb doc cuma suh tunggu tanda2 aje). Contraction teruk tp takde tanda. Esoknye pi hospital & doc tahan… Masa tu, aku kesian sgt pd hubby sbb nmpk dia keletihan, badan pun susut, keadaan tak terurus. Kadang2 aku nmpk mata dia berair merah tapi aku tahu hubby takkan menangis depan aku. Alhamdulilah, Allah beri aku kekuatan (agaknye org degil susah nak nangis kot…). Bila arwak mak call aku ckp aje dlm hospital tp tak payah datang. Kalau dah bersalin wan akan hantar balik (ceh, berlagak padahal dlm hati Tuhan aje yg tahu)

Tapi, alhamdulilah…walau aku teruk contraction, kuar masuk hospital, air susu still kuar menitik2 pun, baby still leh tahan lagi. Jalan mmg da buka cuma baby tak masuk lorong aje. So doc bagi aku ubat tahan sakit (mmg khas utk elakkan baby kuar awal – ubat tu khas utk org penyakit asma aje. Tapi, aku percaya pada doc yelah, dia kan pakar) sampai genap 36minggu doc tak bagi makan lagi. Masalah lain pulak timbul (masa tu doc da tahan aku dlm ward), jalan taknak bukak pulak. Padahal baby dah ada kat lorong & contraction makin tinggi. Sakitnye, tuhan aje yg tahu. Sampai tiba masa aku tanye doc nak tunggu tanda besalin mcm mana lagi sedangkan semua tanda (kecuali bleeding & ketuban pecah lum ada) aku dah rasa. Doc cuma pesan tawakal byk2. Genap 37minggu aku dah tak tahan sakit lagi (aku da berhenti makan ubat so contraction teruk sgt). Aku minta doc induce aku kebetulan baby da 3kilo masa tu juga takut aku takleh bersalin normal (walau tengah sakit teruk, nafsu makan aku maintain tinggi – bak kata pak mertua aku :-P)

Doc masukkan aku dlm labour room aje dulu. Bayangkan sampai tiga hari dua malam jalan still taknak bukak. Doc cuma bagi ubat besarkan lorong (ubat tu disumbat ke dlm anu – sakit wo!!!!!!) 2hari berturut2). Sampai hari Ahad (04/10/2009), pas Subuh aku terasa ada bende mengalir kat bawah. Aku tunggu nurse masuk then baru aku cakap. Tak lama pastu doc Habibah datang then dia seluk kat anu aku. Dia ckp dah licking & ketuban aku dah pecah pulak tapi jalan still taknak bukak. Doc terus induce aku 4drim utk 4jam pertama. Nurse ckp 4drip tu kuat… org sebelah labour room aku kena 3drip da mennagis2. Nurse & doc puji aku still maintain dgn leh senyum lagi. Sakit wooo…tapi penyeksaan aku since 6bulan contraction menyebabkan aku kebal…

Sampai kul 12 still tak bukak laluan lagi padahal ubat drip dah abis. Doc ckp last choice doc bagi 16drip terus utk tunggu sampai 4jam lagi. If jalan tak buka, doc terpaksa buat desicion last dgn menoreh perut aku lak! Arwah emak, ayah, adik2, sedara2, mak mertua, pak mertua, abg2 & akak ipar aku dok menunggu kat luar labour room. Arwah mak ckp apalah degil sgt si kecik taknak kuar. Dulu, org tak bagi kuar dia nak kuar sgt. Bila dah masanya nak kuar, dia taknak lak! Aku senyum aje… Tapi pas kena 16drip tu, mmg aku nak terkencing2 wo… Nurse suh kencing atas tilam aje. Satu jam pertama aku maintain lagi bila selebihnya (ubat pon makin kuat) aku tak tahan. Aku genggam tangan hubby kuat dan 1st time aku menangis teresak2 ckp sakit. Hubby aku hanya suh aku mengucap byk2… Last sekali aku pesan kat hubby, kalau aku mati, dia kena jaga baby betul2. Memang betul org tua2 ckp proses nak bersalin kita dlm keadaan antara hidup dan mati.

Mata hubby aku berair dan terus dia kuar. Aku hanya diam aje. Aku tersedar lebih kurang pukul 5pm sebab aku terasa perut aku menggelodak kencang. Aku nmpk perut bulat aku bergerak2…Aku kejutkan hubby yg tertidur kat sebelah aku (aku tak sedar bila dia masuk bilik). Hubby panggil nurse & nurse buka kain aku & nurse ckp alhamdulilah…dia suh hubby tgk yg kepala baby dah nmpk. Terus doc Habibah masuk utk proses kelahiran….. Tapi, masa tu aku dah tak berdaya lagi (aku da kehabisan tenaga). Tapi, doc & nurse byk bagi kata perangsang kat aku suh aku meneran. Diaorg ckp aku seorg yg sgt tabah & sabar… aku still leh tersenyum walau sakit teruk.. So, diaorg tak mahu aku menyerah kalah. Setiap kali meneran aku pegang tgn hubby aku. Aku punya kekuatan luar biasa… Alhamdulilah genap pukul 5.40pm, lahirlah Muhammad Danish Bin Mohd Khairuliszuan…. Tapi yg peliknye, aku tak dengar bunyi budak menangis langsung. Sampaikan doc Habibah suh nurse panggil doc Azam, pakar kanak2 utk check baby. Kena injest, kena tepuk kat kaki pun baby still tak nangis. Sudahnye, doc Habibah masuk bilik aku ckp yg baby aku mmg tak menangis. Muka slamber…. Nurse ckp baby ikut mcm mak die, kuat!!!! hehehe

sang anak yg disayangi…

 

kebanggaan papa🙂

 

Muka slamber since lahir sampai skang ni🙂

 

nie masa proses berpantang…… Ganaz si kecik ni tido