Sahabat & Makna Persahabatan

Pagi ini aku cuma ingin berkongsi cerita mengenai Sahabat & Makna Persahabatan

Sahabat membawa maksud (source :http://hatimulia.wordpress.com/2008/01/08/erti-seorang-sahabat/)

Makna utk sebuah perhabatan (source :http://zoosterpen.blogspot.com/2009/08/erti-persahabatan.html)

Dalam dunia ini kita tidak punya sesiapa,
Kecuali diri sendiri…..
Tetapi…Dalam kita bersendirian,kita beruntung kerana….
Mempunyai seorang sahabat yang memahami kita.
Sebagaimana kita mengharapakan keiklasan dan kejujuran
Seorang sahabat,begitulah juga dia.
Tetapi kita sering terlupa akan hal itu.

Cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kita.
Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya.
Kita tidak memberi dia peluang untuk menerangkan keadaannya.
Bagi kita, itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri.

Kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti kerana kita juga ada janji yg tidak ditepati.
Kita beri beribu alasan memaksa dia terima alasan kita.
Waktu itu, terfikirkah kita perasaannya…..?
Seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa…..tetapi kita sering terlupa.

Untungnya mempunyai seorang sahabat yang sentiasa memahami
Yang selalu berada disisi pada waktu kita memerlukannya.
Dia mendengar luahan perasaan kita,segala rasa kecewa dan ketakutan.
Harapan dan impian juga kita luahkan.
Dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaian masalah.
Selalunya kita terlalu asyik menceritakan tentang diri kita hingga
Kadang-kadang kita terlupa sahabat kita juga ada cerita yg ingin dikongsi bersama kita.
Pernah kah kita memberi dia peluang untuk
menceritakan tentang rasa bimbangnya,rasa takutnya?
Pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita.

Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya?
Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya sepertimana dia meniup semangat setiap kali kita rasa kecewa dan menyerah kalah?
Dapatkah kita yakinkan dia yg kita boleh dipercayai, kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah….?

Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia bersandar harapan?
Sesekali jadilah sahabat yg mendengar dari yg hanya bercerita…..
Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan sahabat…
Kerana dia juga seorang manusia,
Dia juga ada rasa takut, ada rasa bimbang,sedih dan kecewa.
Dia juga ada kelemahan dan memerlukan seorang sahabat…..

Sebagai kekuatan
Jadilah kita sahabatnya itu….
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yg kita sangkakan.
Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yg ingin diluahkan..
Di sebalik kesenangannya mungkin tersimpan seribu kekalutan…..
Kita tidak tahu….
Tetapi….jika kita cuba jadi sahabat sepertinya, mungkin kita
akan tahu…..

RENUNGILAH…

HARGAILAH SEBUAH PERSAHABATAN KERANA DISEBALIKNYA TERSIMPUL SEGALA-GALANYA

Satu-satunya cara agar kita memperolehi kasih sayang, ialah jangan menuntut agar kita dicintai, tetapi mulailah memberi kasih sayang kepada orang lain tanpa mengharapkan balasan. (Dale Carnagie)

Orang yang menunjukkan kebaikkan kepada anda adalah sahabat yang baik. Dan orang yang menunjukkan kesalahan anda adalah sahabat yang paling baik. (Hukamak)

Sahabat Sejati menurut perspektif Islam (Source :http://nickkamal85.blogspot.com/2009/03/kenalilah-erti-persahabatan.html)

SAHABAT SEJATI

“Sebaik baik sahabat disisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik baik jiran disisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap jirannya” (H.R al-Hakim) 

‘Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati..’

ALLAH SWT mencipta makhluk di atas muka bumi ini berpasang-pasangan. Begitu juga manusia, tidak akan hidup bersendirian. Kita tidak boleh lari dari berkawan dan menjadi kawan kepada seseorang. Jika ada manusia yang tidak suka berkawan atau melarang orang lain daripada berkawan, dia dianggap ganjil dan tidak memenuhi ciri-ciri sebagai seorang manusia yang normal.

Inilah antara hikmah, kenapa Allah SWT mencipta manusia daripada berbagai bangsa, warna kulit dan bahasa. Firman Allah SWT dalam surah al-Hujurat ayat 13, yang bermaksud:

“Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan berpuak-puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu sama lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang lebih bertakwa. Sesungguhnya Allah maha mengetahui, lagi maha mendalam pengetahuanNya.’

DALAM Islam faktor memilih kawan amat dititikberatkan. Hubungan persahabatan adalah hubungan yang sangat mulia, kerana kawan atau sahabat berperanan dalam membentuk personality individu. Ada kawan yang sanggup bersusah-payah dan berkongsi duka bersama kita, dan tidak kurang juga kawan yang nampak muka semasa senang dan hanya sanggup berkongsi kegembiraan sahaja.

Pendek kata sahabat boleh menentukan corak hidup kita. Justeru, jika salah pilih sahabat kita akan merana dan menerima padahnya. Selari dengan hadith Rasululah saw yang bermaksud: “ Seseorang itu adalah mengikut agama temannya, oleh itu hendaklah seseorang itu meneliti siapa yang menjadi temannya” (H.R Abu Daud). Bak kata pepatah Arab, “ Bersahabat dengan penjual minyak wangi, kita akan menerima percikan wangiannya, manakala bersahabat dengan tukang besi, percikan apinya akan mencarikkan baju kita.”

Apakah ciri-ciri seorang sahabat yang baik? Seorang bijak pandai berpesan kepada anak lelakinya: “Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut:

 • Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu;
 • Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu;
 • Jika engkau memerlu pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu;
 • Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik;
 • Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu;
 • Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;
 • Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;
 • Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menayakan kesusahan kamu;
 • Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu;
 • Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu;
 • Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu;
 • Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.
 • Dia membantumu menunaikan tanggungjawab serta melarang melakukan perkara buruk dan maksiat
 • Dia mendorongmu mencapai kejayaan didunia dan akhirat.

Sebagai remaja yang terlepas daripada pandangan ayah ibu berhati-hatilah jika memilih kawan. Kerana kawan, kita bahagia tetapi kawan juga boleh menjahanamkan kita.

Hati-hatilah atau tinggalkan sahaja sahabat seperti dibawah:

sahabat yang tamak: ia sangat tamak, ia hanya memberi sedikit dan meminta yang banyak, dan ia hanya mementingkan diri sendiri.

sahabat hipokrit: ia menyatakan bersahabat berkenaan dengan hal-hal lampau, atau hal-hal mendatang; ia berusaha mendapatkan simpati dengan kata-kata kosong; dan jika ada kesempatan membantu, ia menyatakan tidak sanggup.

sahabat pengampu: Dia setuju dengan semua yang kamu lakukan tidak kira betul atau salah, yang parahnya dia setuju dengan hal yang tidak berani untuk menjelaskan kebenaran, di hadapanmu ia memuji dirimu, dan di belakangmu ia merendahkan dirimu.

sahabat pemboros dan suka hiburan: ia menjadi kawanmu jika engkau suka pesta , suka berkeliaran dan ‘melepak’ pada waktu yang tidak sepatutnya, suka ke tempat-tempat hiburan dan pertunjukan.

Hati-hatilah memilih kawan, kerana kawan boleh menjadi cermin peribadi seseorang. Apa pun berkawanlah kerana Allah untuk mencari redha-NYA.

Makna persahabatan utk diri aku sendiri

Gambar di atas merungkai segala yg tersurat & tersirat dlm hati aku. Hmmm, aku pnh punya sahabat satu tika dulu & aku juga punya sebuah persahabatan yg akrab dahulu. Geng2 aku terdiri dari 5 org gadis & diberi nama TULIS’s GIRL. Memasing juga punya warna tersendiri dlm corak perhabatan aku. Tapi, itu dahulu sewaktu umur aku 13thn – 15thn (F1-F3).

Lebih dari 15thn aku cuba melupakan geng2 aku. Disebabkan mereka juga hati aku keras utk menerima salam persahabatan semula. Disebabkan mereka jugalah hati aku telah punah dlm harapan… Banar kata seorg sahabat aku (F………….) jgn krn dia seorg aku tak mahu berjumpa semua. Mslhnye, yg menimbulkan mslh ada mereka berdua yg kena tempiasnya aku & F……..

Aku yg masih kekal di situ mengharungi segala derita sedangkan dia? (N……..) tergamak mereka2 cerita keburukan aku & sahabat2nya yg lain. Hinggakan org lain menuding kesalahan pada kami semua. Kamu yg tak berjaya! Kamu yg taknak memajukan diri sendiri! Sudahnya, kesalahan di bahu kami kah?

Sudahlah aku tak mahu merobek cerita lama… Kemudian, terbuka hati aku menerima salam persahabatan dari sahabat yg Pan Asian (masa umur aku 19thn – 21thn). Masa di U kamilah sehati & sejiwa… Hinggakan org gelar kami lesbian!!! Tapi kami tak peduli demi pepatah air yg dicincang takkan putus. Namun, hati aku terluka sekali lagi bila dgn terang-terangan dia menuduh aku ingin merampas boyfriend dia.

Apa yg aku tahu bf dia call aku bgtau mslhnya dgn (M………….) Sudahnye, mlm jahanam itu dia menjerit2 mcm org histeria dgn maki hamun pada aku menyatakan bf dia selalu puji aku gadis baik dll menyebabkan dia dengki kah? Hati aku amat terluka dgn kata2 tersebut. Salah aku ke? Sedangkan aku & dia sama2 bawa bf masing2 & makan bersama2…..

Aku telah maafkan dia tapi utk membina kembali tali persahatan dgn tidak mungkin… Cukuplah hati dirobek utk kedua kalinya…

Hmmm, sehingga kini hati aku masih kering & tidak menerima salam huluran persahabatan sprt dulu. Mungkin aku boleh jadi sahabat yg baik tapi tidak utk memberi komitmen sprt sewaktu lama dahulu. Hati yg terluka tidak mungkin sembuh…….

Kamikaze – Teman Sejati

Mencari sinar pelangi
Selami kasih suci
Kidubg mu sering meniti
Di lubuk hati

Tiada kusangka lagi
Engkaulah teman sejati
Semalam amat bererti
Selamanya… ooo
Ku tahu kau derita
Dihimpit keresahan
Azab dan sengsara

Bersama janji kuterima
Pahit maung pedihnya
Rela berkorban
Jasad dan nyawa
Asal kau bahagia

Tersimpan seribu makna
Menjadi rahsia
Semangat ku membara
Membakar dalam jiwa
Pasrah ku berdusta

Kpd sahabat2ku yg di luar sana, maafkanlah di atas kesalahan aku. Aku tahu aku tidak sesempurna mana. Hanya krn hati yg pernah terluka aku menjadi trauma utk menjadi baik kpd kamu. Aku tahu hati kami terluka dek kata2 ku yg pedas… Maafkan aku sbb aku terlalu jahil. Lantaran hati yg punah menyebabkan aku kadangkala tidak dpt membezakan kamu & sahabatku sewaktu tika dahulu…

Maafkan aku… & terima kasih yg masih sudi memahami jiwa aku walau aku begini…

“A friend is one that knows you as you are, understands where you have been, accepts what you have become, and still, gently allows you to grow.” ~ William Shakespeare