Brian Tracy’s – The Art of Closing the Sale

Know YourSelf

Know Your Enemy

Hundred of Enemies

Hundred of Battles!

 

Holaaaaaaaaaaa…………🙂

As my promise I want to share about my training ~ Brian Tracy’s : The Art of Closing the Sale. Huahuahua, besh kan pantun ala2 kat atas tu! Rupanya sesiapa yg pnh bekerja dgn insuran especially Great Estern, pantun kat atas tu adalah product knowledge mereka. Tetiap pagi mereka akan berhimpun (mcm perhimpunan sekolah dolu2) & akan berikrar sebegitu rupa… Wah, semangat sungguh kan….😀 Memula pi course 2 hari agak berkobar2 jugaklah. La ni………..🙂 Aku pon tak tau da apa ada dlm hati aku😆 Tp yg pasti i’m not a salesperson type lah. Dan, rasanya tak akan kot….

4 hari menghilang kerana aku pi course. Dua hari aku @Eastin Hotel & another 2 days @AmanahRaya shj. Harini juz nak share psl Brian Tracy\’s – The Art of Closing the Sale. Aku sukeeeeeee dgn course yg aku pegi kalini. Ikutkan dah byk course yg aku attend since aku kar ARB ni🙂 Yg ni aku agak suke sbb trainer nyer besh!!!!

Meh layan gambo depan kat kulit note aku dulu eh 8)

Inilah dia org yg menyetatkan course ini😀

 

Emmm, apa yg aku dpt from dis course ek? Meh tgk dulu chapter kat course ni…. Layan…..

 

😀

 

Ikutkan, link aku juz pada 1st chapter, 3rd chapter & 5th chapter. Course ni berkaitan salesperson especially. Mcm aku ni more to administration so kureng skitlah. But, from dis knowledge I learn something about sales & how to manage sales to people.

1) How to handle objection ~ objection tu adalah subjek yg ingin kita jual & kpd sape kita nak jual (dlm konteks ni kpd manusialah yg nak dijual kan!) Trainer ni lbh byk tekankan kepercayaan dlm penjualan sesuatu produk kpd klien. Sebelum kita menjual produk, kita perlulah memupuk semangat kepercayaan kpd klien kita. Tapi, mcm kita sedia maklum 1st face to klien pon agak susah gak kat Mesia ni😕 Ekspresi yg kita dpt adalah PENOLAKAN dari klien. Hurrrmmm, trainer tu tak byk sentuh perkara ni bila ada someone bgtau ttg masyarakat kita. Yelah trainer ni dari Singapura so, mcm rakyat Singapura agak positif mengenai produk & penjualan…

2) Closing Requirements ~ Ha, ni menyentuh ttg setelah kita menjual objection kita so cara soft spoken utk menarik klien membeli produk kita. Adalah beberapa ayat yg diajar. Cthnye, KALAU EN/PN BERMINAT………………….. Kita dah menjual so takkan selamanya kita nak berchit chat dgn klien kan. Lebih2 lagi klien pon dah mcm minat aje kat produk kita. So, kita tarik klien sehingga percaya tetapi dgn ayat yg molek🙂 Tetapi, kita perlu memahami dgn mendalam KEHENDAK objection kita sebelum dia membeli produk. Ini dikaitkan dgn kepercayaan dgn klien kita. Bilamana dah ada kepercayaan + kehendak klien 100% tercapai = so akan jadinya pengukuhan keintiman di antara penjual & pembeli😉

3) Seven Keys Closing Techniques ~ Ini berkaitan dgn Closing Requirements yg mana ada 7 cara utk kita menarik objection. Meh kita bace apakah teknik tersebut :-

 (1) The Invitational Close

 (2) The Assumption Close

 (3) The Alternative Close

 (4) The Secondary Close

 (5) The Puppy Dog Close ~ jgn salah phm deh…😛

 (6) The Ben Franklin Close

 (7) The Order Sheet Close

Nampak tak gambo kat atas yg belah kanan tu ttg Sales Cycle… Yg mana ianya akan sentiasa berpusing utk setiap produk yg dijual oleh kita (sorry lah yer, tulisan aku tgh malas time tu~dah last day so tgk jam aje kojenyer :-P)

Tapi yg pastinya, sbg seorg salesperson sememangnyer perlu ada semangat waja, keyakinan yg tinggi & product knowledge yg jitu. Rasanya aku tak mampu kot menjadi salesperson berjaya. Aku ni kan pemalas…. hehehehe. Oklah cau cin cau & da………………:mrgreen: