Dia tidak menangis…

Assalamualaikum wbt…..

Pd harini, sempena Hari Ibu…  aku berkesempatan utk membuka tirai sejarah usang yg lalu shj (ini aku post dari draf aku jer dulu :-)). Dahulu, masa memula start berblog aku byk ce citer ttg pengalaman aku. Tajuk entry hanya utk mengupas kisah mengenai kelahiran Muhammad Danish Bin Mohd Khairuliszuan iaitu anak manja aku seorg…. Dahulu aku ada citer kelahiran Danish yg mana ketika proses mengandungkan dia dulupun, aku mengalami kompilasi yg agak sukar juga. Hanya Allah yg tahu suka & duka aku ketika itu. But, alhamdulilah…. semuanya selamat😉

Ketika memula lahir juga, semua tertanya-tanya rupa siapakah dia? Putih mcm mama dia…. Rambut mcm papa dia… Kombinasi yg cukup-cukup…. hehehe (apa tu?). Sehinggakan aku post entry mengenai Danish agaknye rupa sapa ek?. Masa tu memula jadi blogger takde lagi yg ramai datang menyinggah. Tp skang, sejak dah pandai BW (tima acih pd kengkawan blogger ~ nnt akan ku khaskan entry utk kamu) alhamdulilah… rezeki mencurah-curah gitew😉

Aku nak sharing mengenai Danish yg mana….. DIA TIDAK MENANGIS ketika baru dilahirkan! Sedangkan dlm labour room ketika itu (ada lbh kurang 8-10 labour room @ Hospital Pusrawi Tun Razak), kesemuanya aku dgr bb nangis. Tp anak aku, langsung aku tak dengar tangisan. Sampaikan doc ckp yg mungkin anak aku ada mslh ketika itu (luluh hati aku mendengarnye ~ ialah, dahlah mslh masa preggy tak sangka bersalin pun ada jadi mslh). Doc habibah (ni pakar perbidanan) panggil doc pakar kanak-kanak. Pas check, anak aku tak mengalami mslh apa2. End up, doc ckp ubatnya adalah inject. Tp yg kelakar pas inject pun anak aku tak menangis. That means mmg anak aku mmg taknak mengeluarkan suaranya rupanya. Sampaikan doc habibah + nurse (yg sentiasa pantau aku since aku 5mths – 9mnths) ckp kat anak aku yg persis mama yg kuat!!!!! Still maintain ayu plus senyum walau tgh teruk sakit. Kena induce sampai 6x drip pun still senyum lagi……. Aku teringat yg doc Habibah tanye knp aku tak menangis? Jwpn aku : buatpe nak nangis sbb ini yg Allah nak beri ;) 

Aku ingatkan, mungkin sementara shj anak aku takkan menangis…. Tp sememangnya DIA TIDAK MENANGIS. Dlm nursery @ hosp pun nurse bgtau susah nak dengar anak aku mengeluarkan suaranya. Amik darah utk check kuning pun tak nangis… pelik… pelik… & pelik. Sudahnya nurse ckp anak aku nangis bilamana dia poo poo (buang air besar). Pas salin pampers terus sambung tido😀 Aiikkk??????????

Bila injection utk setiap bulan pun sama juga…. DIA TIDAK MENANGIS malahan, anak aku marah pd doc pulak sbb doc inject punggung dia. Hehehe😉 hai sang anak………….. Alhamdulilah, mama dikurniakan anak yg bagus sprt kamu syg! Mungkin hikmah ketika mama preggy dulu & hasilnya kamu yg TIDAK MENANGIS. nak tahu petua yg aku amalkan ketika pregnant????

1) Seawal usia kandungan 3bln, aku dah mula membaca Al-Quran tiap2 mlm (tiap mlm Jumaat aku baca surah Yassin)

2) Hubby aku baca satu doa utk mendpt anak lelaki yg soleh & kuat sprt Rasulullah SAW (boleh cari dlm buku) & diusap di perut aku sehingga usia kandungan 6bln (sbb ketika ini dah nmpk gegirl @ boboy)

3) Ketika kesakitan @ musibah sentiasa ucapkan “LailahailaAnta………………………” (tak pasti ejaan melayu mcm mana) ~ tak silap aku doa Nabi Yunus

4) Aku byk mengamalkan baca Yassin ketika aku di office (ketika waktu rehat @ marah @ sakit) ~ aku tak layan perkara @ bende yg remeh temeh ketika peknen ni😉

5) Membuat latihan matematik yg mudah (sprt soalan tambah, tolak, bahagi & darab) utk sekolah rendah ~ utk perkembangan otak bayi dlm kandungan

6) Aku mendengarkan ayat2 suci Al-Quran @ muzik sentimental (sprt Kenny G) kat perut (pasangkan earphone kat perut bhgn kepala anak)

7) Sentiasa tersenyum walau kita tak suka (jgn sesekali nak nangis @ susah hati @ nak mengadu bila dlm kesakitan) ~ teringat mak mertua selalu ckp, “ko ni kan ada mslh… nape nak berjalan juga” aku juz senyum aje

Last but not least 8) Sentiasalah menyayangi suami & mohon kemaafan dari suami…. (rajin2lah memasak utk suami ;))

Hehehe, kalau rasa nak praktikkan sprt di atas pun boleh….🙂 Okeylah, meh kita tgk gambar anak aku yg kini semakin membesar dgn sihat & cerdik byk akal ni😉 Pelajaran terbaru yg terkini utk anak aku ialah…. memasang sit belt ketika naik kereta🙂 Hahahaha, ada ke patut si kecik ni bahasakan balik mama dia suh pakai sit belt. Aduhai…. LAYAN!!!!😀

Peredaran masa & bulan…. Muhammad Danish sehingga usia setahun😉

Danish as a birthday boy. Mama ♥ U sayang!!!!

Disebabkan syg pd kamu juga, mama eh papalah!!! buy a car tau utk Danish…

Membesarlah anakku dgn sihat & bijak….🙂

WLB’s Family in Love

 

Itulah anak aku😉 alhamdulilah, sehingga kini dah nak hampir ke usia 2thn, DIA TETAP TIDAK MENANGIS & menangis hanya perlu shj mcm nak minum susu, tigger si kecik hilang, tak dapat tengok kartun feveret dia @ tak bawa pi jalan2 confirm Danish merengek…… Sayang kan kat anak2 kecil ni…🙂 SELAMAT HARI IBU kpd arwah emak, Suriyati Binti Amir… Moga rohmu di kalangan org2 beriman! Selamat Hari ibu juga utk diri sendiri😉

 

p/s : Teringat seorg ustaz yg seronok melayan Danish tetiba jek ckp yg Danish seorg yg kuat semangat….. Alhamdulilah😉