AidilFitri yang bekerja…

Hye guys😉

This morning I listened ERA.fm & they talk about Hari Raya yang tidak beraya. Hehehehe😛 So Sakura teringat zaman dolu kala ttg Sakura yg tak dpt cuti beraya… Sedey tau!!!!!

Al-kisahnya masa tu baruuuu aje lepas diploma & Sakura bekerja di kilang ohara masa tu (kilang ni hakmilik Jepun sepenuhnya). Masa memula as operator & shift hour (korg pnh rasa tak keje kilang?). Fuh… dgn berboskan org Jepun keje takleh main2 & kena pandai ckp bahasa mereka. Mereka ni langsung zero bahasa Inggeris tau! Tp Sakura masa tu juz angguk & geleng aje😛

Tersebut kisah lagi, time tu tak cukup org utk shift hour then manager HR Sakura panggil pakcik aje sbb masa awal2 masuk sini pun, dia minta panggil pakcik😉 panggil Sakura tanye yg Sakura nak kje shift @ tak. Shift ni plak ada 3 shift. Biasalah Sakura zaman umur 20an semangat nak cari RM so Sakura tanye if shift malam waktu raya sehari dibyr triple plus rate sehari tak sama dgn shift pagi & petang… Walaweh… kjelah Sakura dlm shift malam.

Plg syahdu malam raya, masa tgh tunggu van kilang masa tu lah takbir raya bergema. Masa tu arwah mak & ayah sama2 kilang tu kat area tmpt Sakura aje pun😛 menunggu.😆 kelakar sungguh! Tp masa shift malam ni jugalah bos Jepun Sakura dpt menghidu Sakura ada diploma & terror guna komputer terus minta pakcik masukkan Sakura ke bhgn admin. Alhamdulillah… gaji pun naik lg.

Tak lama pas tu, pakcik bgtau yg si bos Jepun nak hantar Sakura training ke Jepun selama 3bulan. Adoooiiiii…. Sakura dah menggelabah katak. Tp adalah berlaku insiden percintaan di antara Sakura & hasben, Sakura nak ke Jepun. Ntah mcm mana surat sambung degree sampai umah. Hurrmmm…. Sakura terima utk further study sbb NUR pasti ada😉 Arwah mak masa tu marah kat Sakura melepaskan apa yg ada.. Tp, Sakura cuma diam aje….

Oppss… in fact main point for this story about working on Hari Raya. Hahaha… walau dekat aje & tetap berjumpa family & tersayang tp syahdu tu. Tgh malam sedang buat kje, lagu raya berkumandang. Menitik gak lah air mata sbb memikirkan yg mlm tu sepatutnya sedang pasang langsir dgn adik2 + masukkan kuih dlm balang. Huhu…

Kwn2 pun musti ada pengalaman tersendiri kan? Tp yg penting masing2 tetap punya satu perasaan iaitu sedih! Ada tak yg gembira kena kje waktu raya? Hehehe😆

Nota Kaki : Mulia bertemu & bekerja dgn pekerja kilang yg lebih mementingkan persefahaman. EQ mereka melebihi dari Sakura walau Sakura milik IQ melebihi mereka