Blighted Ovum @ Kehamilan Kosong! Part 1

b

As Salam semuašŸ™‚

Lama rasanya tak bersiaran kan? Sebenarnya baru harini rasa berkeinginan utk berceloteh di blog Sakura nišŸ˜€ Oppsss tetiba plak post citer tajuk “Blighted Ovum @ Kehamilan Kosong”. Apa tu?

Selepas Sakura keguguran (boleh baca di Edited-Story-I & Edited-Story-II-Finale) tak sangka rezeki 2bln kemudian, Sakura disahkan pregnant sekali. AlhamdulillahšŸ™‚ Sakura dpt tahupun masa tu dah raya almost 6wks time tu. Uhuk! dah lama baru perasan. Kebetulan utk ke 2kalinyer Sakura mmg takde mengalami simptom2 sakit (cuma ada bleeding sikit 5hari sebelum date period & doc juz ckp biasa utk proses persenyawaan) so Sakura tak perasan. Kecuali Sakura ada mabuk & muntah tp Sakura anggap yg Sakura cuma ada gastrik aje… huhuhuhu

Nak dijadikan cerita masa minggu ke 6++ hari Jumaat Sakura tetiba bleeding tp color coklat & tak byk. Baru ada rasa cramp cuma tak teruk mcm yg dulu (masa tu kat umah). Sakura p klinik n tunjuk darah tu. Doc assume tanda2 keguguran aje. Blom gugur lagi. Scan nmpk kantung cantiklah.

Hubby tak sedap hati-Selasa next week nyer p pusrawi-jumpa pakar bidan yg mmg check Sakura-doc Habibah. Shocked! Coz doc scan tak nmpk apapun. Sakura dpt rasakan sesuatu… Doc tnye mcm2 samada Sakura ada bleeding ketul ke apa ke. Tp mmg takde apa2. Then doc suh amik darah utk tentukan Sakura pregnant or not. Doc suh dtg next week utk scan + result.

Sakura mmg ckp kat husband yg rasanya kalini mmg tak jadi lg. Cuma Sakura nak tahu punca MENGAPA? Itu aje. Fine… yg memula gugur tu ada gak Sakura bleeding at least sedap hati tau yg mmg Sakura ada prob. Husband diam…

Next appointment-result test +ve & kandungan 4wks ++ (boleh refer blog Dr Zubaidi). Masa ni Sakura mmg rasakan yg anak Sakura takde sbb sepatutnya Sakura dah nak masuk 7wks. Sakura tak pnh period lewat or ada period cycle tak betul. Tp Sakura dgr aje ckp doc still mkn foloc acid + duphaston (kuat rahim). Dlm masa yg sama doc masukkan kamera di tut utk mengenalpasti samada Sakura kehamilan luar rahim / kehamilan anggur / Sakura ada ketumbukan di spjg tiub fallopio. ALHAMDULILLAH TAKDE!!! Cuma fibroid still ada & doc ckp si kecik tu tak mengganggu pun… Then doc seluk (oouucchh!) barulah nmpk kantung comel shj. Cuma menjadi tanda tanye kantung sape yg Sakura nmpk masa kat klinik biasa tu ek? (masa ni menyesal giler tak print walau doc nak bagi-utk tunjuk bukti kat doc pakar)

Jumaat minggu yg sama Sakura rasakan Sakura tak sedap badan & dah start bleeding. Sakura stop duphaston. Sbb duphaston mmg membantu utk meningkatkan hormon kehamilan jika pregnant. Dlm masa yg sama membantu jika pregnancy tak jadi akan turun darah. Esoknyer (Sabtu) dgn contraction teruk keluarlah kantung + uri kaler putih. Huhuhu… Sedey… kalini kantung kecik aje & seketul darah yg comel. Bermakna pregnancy Sakura terhenti mmg pd minggu ke 4. Tanpa alahan, tanpa darah & tanpa apa2 kejadian “anak” terhentišŸ˜¦

Itulah yg dipanggil Blighted Ovum @ Kehamilan Kosong…….. to be continued…..