one two three!

Assalamualaikum (wbt)๐Ÿ™‚

Hye fwens, pe kaba? Sihat ke? Sakura di sini, Alhamdulillah ok aje. Uiittt why so formal ek?๐Ÿ˜† Dah lama tak conteng2 so harini nak conteng2.

Skang ni, after breakfast, lunch & dinner Sakura dah ada supplement yg perlu Sakura telan๐Ÿ˜›. Utk kesihatan badan. Hubby oun ada multivitamin + Zinc Shaklee (wajib utk mslh rambutnyer :-P). Setakat ni, shaklee ok utk Sakura & Sakura start mkn ostematrix Shaklee yg bijinyer besar2. Thumbs up! No more sengal2 badan, sakit tulang belakang & rasa sejuks.

Routin utk Sakura, kalau pas breakfast Sakura akan telan folic acid + sebiji Alfalfa Shaklee๐Ÿ™‚

folic-acid

Ha, tu dia folic acid. After misscarrige, my doc suggest to me to eat ini. TERPAKSA…katanya utk kuatkan badan, tambah darah blablabla. Tapi doc siap pesan kalau Sakura dah telan B-Complex Shaklee tak perlu makan yg from doc or farmasi ke. Pesannya lagi dos plg tinggi utk badan perlu 4mg~6mg. Jgn lebih wokehhh (sila gugle sendiri knp tak boleh lebih). Setakat ni, folic acid yg doc bagi kandungan 6mg, kalau beli sendiri kat farmasi 5mg. Kalau dlm shaklee plak kandungannya 4mg.

EHEM! Pas lunch plak Sakura telan 2 biji Alfalfa Shaklee. Sbnrnya kena mkn 3biji sekaligus. Tp Sakura takut panas badan, so Sakura jarakkan pengambilan utk sistem badan. SYARATNYA perlu lepas makan yer kwn2๐Ÿ™‚

IMG_20130322_133218

Ha, tu dia Alfalfa Shaklee. Knp Sakura amik supplement tu? Sbnrnya Sakura ni dari zaman anak dara sampai skang ni ada mslh keputihan yg teruk + period pain teruk + bila period keluar darah berketul2 (sbb tu ada fibroid) slps umo 30thn barulah fibroid nak muncul. Sakura dah mencuba pelbagai product still tak jalan especially tang keputihan. Alhamdulillah, setelah ketemu ini Alfalfa Sakura terus jatuh chenta!๐Ÿ˜‰ Baru makan dlm 2weeks nmpk keberkesanan. Kalau dulu shopping hubby siap belikan pantyliner utk wife nyer. Skang Sakura siap ckp NO MORE PANTYLINER ek! Hihihi~~ Hakikatnyer, dulu masa kecik sampai anak dara blom kawen arwah mak rajin buatkan air pegaga bland dgn gula batu then bagi Sakura minum. Fungsi alfalfa lbh kurang dgn daun pegaga๐Ÿ™‚

Period pain + darah berketul pun dah takde. Rasa senggugut yg menyebabkan ngilu di ari2 selama bertahun2 dah takde! Cuma moody tu ada lagilah. Itu normal kot utk semua wanita. hehehe… Sbnrnya, byk lagi special nyer Alfalfa Shaklee ni. Silalah gugle sendiri ek๐Ÿ˜›

IMG_20130322_133218

Ha, yg tu plak ESP Shaklee. Sakura amalkan minum sebelum tido๐Ÿ™‚ Sebelum ni Sakura minum sehari 2x. Pagi n malam. Tp lately mcm dah byk sgt supplement so Sakura amik malam aje. Di samping tu Sakura juga makan multivitamin. Ha, yg multivitamin ni dpt free dari klinik panel aje๐Ÿ˜› Tak payah susah2 beli sbb fungsinye sama mcm supplement yg lain๐Ÿ˜†

Sambungan pd ESP Shaklee… Sakura ni susah nak percaya & makan supplement. Sebelum membeli, Sakura akan gugle khasiat & tanye doc pakar mengenainya. Alhamdulillah, respon +ve dari doc pakar (bukan doc kat klinik biasa tau!). Dulu, Sakura ada citer ttg pengalaman misscarrige di PART 1 & PART 11… Kebetulan disebabkan rahim senget (bidan yg buat) menyebabkan keadaan Sakura amat tak terurus. Sakit-ngilu-bleeding-tak boleh lasak mesti rasa ngilu. Di samping tu, Allah punya kuasa juga menyebabkan semua perkara berlaku-REDHA! Lepas abis pantang pun, badan Sakura tak bermaya still sakit mcm2 + tenaga tak mcm dulu2.

Akhirnya, Sakura mencuba ESP Shaklee. Alhamdulillah, rasa sihat + yg penting BERI TENAGA. Bayangkan dulu dlm pukul 8-9mlm dah tdo. Apatah lagi mmg tak sempat nak jenguk dapur. Kalau dah tak sempat, lagilah tak sempat nak mengemas kan๐Ÿ˜› Skang ni, alhamdulillah…… BERTENAGA! Cuma, bila hubby tegur knp kdg2 tak berkemas dapur tu tandanya SAKIT MIM da datang… hehehe๐Ÿ˜† Disebabkan takde rasa ngilu ke sakit ke apa ke Sakura tak perasan juga Sakura pregnant slps 2bln kemudian (syarat doc after 3month baru bley preggy)๐Ÿ˜› Nmpk tak sabarnye yeop! Hehehe… Takde rezki & bligted ovum juga di kisah ini

ESP Shaklee ni pun menjadikan badan rasa ringan, takde rasa pening2, kulit especially rekahan kat tumit kaki dah kurang wokeh! Hihihihi… Ada member tegur yg Sakura ni skang rajin sgt pakai blusher. Opss… no blusher lah …blushing…๐Ÿ˜› Tang jerawat tu still ada mungkin faktor kulit terlalu berminyak kot. huhuu…

Uiikks, pjgnyer kisah!๐Ÿ˜› Skang ni pun cuaca tak elok. Anak Sakura n hubby pun jap on off batuk, selsema. Plg kesian Danish….. kecik aje badannya. Sakura memula bagi juga mkn MealShaklee. Alhamdulillah +ve sbb dia da mkn byk. Cuma dihentikan dulu sbb ada ubat2 doc takut tak berkesan. Petang ni nak bawa Danish pi pusrawi~~๐Ÿ˜ฆ