Hati seorang mama

d

As Salam…
Ha, tu my Danish yg dpt hadiah as a TALLENTED STUDENT🙂 Alhamdulillah its a gift for hubby n me. Walau tak jadi the best student pun at least he has something. Proud us! Tanye juga ticer nyer mcm mana boleh terpilih. Katanya, Danish kat school sgt bagus. Kalau ada apa2 masalah pd kawan2nye dia akan membantu, beri tunjuk ajar. Bila ticer tanye soalan apa2 Danish akan jawab dgn bagus. Sentiasa ke depan & bace doa pun selalu boleh disuruh. Mempunyai sifat kepimpinan.

Gulp!😉 Alhamdulillah… tak sangka sbb kat umah dia langsung tidak menunjukkan ciri2 kepimpinan malah bila disuruh ada aje jwpn si kecik. Cuma, kata ticernye bila mama n papa dia ada tetiba dia akan 200% berubah sikap jadi manje. Alahai…. mmg sangat manja kat umah si kecik Sakura ni😦

Cuma… Sakura nak meluah sedikit di diari ini😦

2

Ha, see-fenomena bistrips!😛 Semalam, hari yg amat sedey utk Sakura. Sakura terasa sgt lost! Danish-terlalu degil-bila ngamuk terlalu susah utk ditenteramkan.

Semalam Danish nak bawa nasi goreng. Kebetulan dia nmpk Sakura punya bekal nasi goreng mlm td yg tak abis so Sakura da panaskan semula. Takpelah, Sakura beri tp Sakura nak alih ke bekas school nye yg mudah utk Danish pegang!

Tp dia tak mahu-sementelah bekas nasi goreng tak ditutup rapat-hati ibu menyatakan akan tumpah (pls ibu2 dont ever n never say something deep inside 100% sure it can be). Sakura ckp baik2 mama nak letak kat dlm bekas tutup lain. Danish tak bagi-bila nak masuk kete-nmpk bekas tutup da terbukak-AH! Finally tumpah. Sakura dgn barannya terus cubit (taklah cubit kuat) Danish-terus meraung2-baling bekas-nasi goreng berterabur dlm kete.

Ya Allah….., Sakura mmg sgt sedih! Sakura paham yg Danish kesian. Seawal 6.30am dah kena keluar umah ikut kami. Walau cuti sekolah tetap kena ke nursery. Sakura pagi2 mmg akan jadi SOTONG! Bila jadi peristiwa tu akan melambatkan destinasi kami. Nasib baik cuti sekolah so tak jammed kat MRR2.

Dlm perjalanan ke tmpt kje (dgn keadaan Danish yg masih menangis-kena marah pulak dgn papa nye) meleleh air mata Sakura. Adakah Sakura salah mendidik anak? Ini baru seorg…. Mungkin ada hikmah mengapa Allah tidak bagi Sakura punya anak lain utk masa terdekat.

Semakin Danish kini, sikapnya makin degil. Dgn ilmu psikologi yg ada di dada ni, Sakura cuba juga implement utk anak. Kalau kata NO pls change tu PLEASE Danish… Or if something -ve happened pls change it to motivate him. Sakura cuba lakukan mcm2 cara tp still sama.

Bila dah mengamuk, susah sgt nak ditenteramkan. Habis barang2 dibalingkannya. Nmpk panas barannya makin terserlah kini. Bila dimarahkannya, dia akan marah semula kita. Tangan n kaki dah biasa digunakannya utk pukul balik kami. Sakura sedey & tertanya2 adakah salah Sakura yg mengandungkannya atau salah didikan Sakura padanya?

Sakura akui Sakura penat & sangat penat kadang2. Org ckp Sabtu Ahad tu masa utk rehat tp bagi Sakura tiada masa utk rehat. Alhamdulillah tugas mendobi & menyidai taken by hubby. Kalau tak, mmg takkan menyempat! Cuma pas da basuh tukang melipat ofkos Sakura juga ler. Kdg2 mmg biar aje atas katil bilil sebelah. Nasib baik aor wardrobe mmg Sakura minta designer buatkan byk tmpt penyidai. Sbb mmg TAK SEMPAT utk melipat. Mana baju2 yg boleh sangkut Sakura akan terus sangkut aje… Termasuk baju2 anak.

Sayang anak mama… bagi mama sedikit masa aje lagi ye sayang! Mama dah ada azam dlm hati mama utk thn 2014. Mama akan cuba ubah diri mama & bagi mama kumpul duit dulu utk kesenangan kamu n in shaa Allah utk adik2 kamu kelak. Bila da cukup, mama akan jaga kamu semua dgn tangan mama… Mama tak mahu kamu jd sprt mama yg BERTANGGUH mcm2 hanya krn RM. Ya Allah, bantulah hambaMU yg lemah ini. Niatku hanya utk anak2 & keluarga. Mohon KAU bantu aku Ya Rahman~~