May 2016

Assalamualaikum wbt…

Bertemu kembali ya sahabat di alam maya🙂 setelah beberapa bulan sunyi & menyepi. Barangkali mood ke laut gamaknye😛

Alhamdulillah…
Syukran…
Allahuakbar…

Sebenarnya, xtau samada nak post ke menaip ke or tidak. Coz, my mood sgtler ke laut. Huhuhu… May, 2016 (in my month birthday)… In Sha Allah, Danish akan dapat adik😀 hooray!!! 6thn Sakura n hubby menunggu. Pelbagai rintangan ditempuhi & tak lupa kpd semua yg mendoakan, finally, Allah beri juga kesempatan kpd Sakura utk melalui detik2 indah ini🙂

pregnancy-quotes-3

Ketika ini, baby dahpun masuk 14++ weeks. If ikut my 1st last period, it was 15++wks sebenarnya. Doc still cari the exact date for my due. Coz 2nd checkup tetiba baby sihat membesar dgn jaya😛 Hehehe

Sebenarnya, Sakura still have bleeding. Memula mcm keputihan pjg color merah. Just assumed itu my period (mmg da masa pun). Pastu takde. Seminggu pastu, I have meeting at KLIA (Jumaat). Jalan2 tengok kawasan then cramp as usual… Balik umah nmpk fresh blood. So still assumed it was my period aje. Then, tungu2 takde plak… Sakura da tak sedap hati

Lbh kurang da lbh 7 hari period still xde, Sakura buat test sdn bhd. Alhamdulillah, 2 line.. My Hubby sgt suka cuma Sakura pesan jgn suka sgt sbb Sakura ada bleeding. Hubby suh p klinik or hosp amik ubat… Sakura degilkan hati takmo p. Ntahlah, if sesape pnh dlm situasi Sakura, sure u know how was my feelings kan! Dulu, makan ubat.. mcm2 kata doc Sakura ikut, tp xde rezeki. So, Sakura fobia sebenarnya… Huhuhu

Pengalaman:-

1) 1st checkup – Mmg point doc minta cari heart beat aje. Alhamdulillah, mmg nmpk bentuk baby yg pjg (bukan kantung). Then, we have seen the heart beat (laju deguP)…. Masa ni, hubby Sakura plg gembira

2) 2nd checkup – Baru lepas buat Sabtu lepas. Alamak, my baby besaq n pjg.. Huhuhu. Due date pun lari. My berat naik 2kg ok!!!! Doc pun pening sampai 2x minta Sakura turun dari penimbang (dikhuatiri penimbang yg salah). Ikutkan Sakura punya badan xdelah nmpk montel😛 Hubby pun terkejut sbb Sakura pun bukan makan byk… So, doc decide next month checkup if still berat naik byk, so kena minum air gula awal😦

3) Morning sickness – Ya Allah, hanya DIA mengetahui. Awal pagi, nak mandi, confirmed muntah. Tp, yg kuar cuma air2 biasa (takde mkn apa lagi). Then, petang nak ke malam. Mmg makan just utk isi perut pastu muntah. Itu, yg Sakura pelik, mcm mana berat boleh naik ek??? Hehehe… Da byk kali (balik meeting luar), takde location nak berhenti, Sakura termuntah then, Sakura telan balik muntah… Mmg the best experienced yg Sakura takkan lupa sampai bila2😆

4) Perut besar – Yup, this time pregnancy makes me feel like “aiyyoooo…” Seawal 7-8wks da nmpk baby bump. Hmmmm, takpelah… as long as my baby was safe inside my womb da bersyukur yg amat🙂

5) Letih & penat – Mmg sgt letih. Mungkin kerana faktor b naik LRT n jln kaki naik bridge dlm 7m-10m baru sampai office. Ditambah usia da nak lewat 30an ni, asyik penat aje😦 Pregnancy kalini Sakura rasa nak duduk, baring n tdo aje. Makan tu bila lapar aje baru makan… Yg kalini mmg nak baring aje. Kalau tak kje makan gaji kan beshhhhh😦

6) Cramp & sakit pinggang – Aduhai, ini sgt sakit wokey! Maybe perut Sakura yg membesar dgn jayanya menyebabkan kedua2 sakit ni datang. Cramp n kaki bengkak😦 Maybe byk sgt jalan hari2 p office buat kaki cepat bengkak. Ini adalah satu cabaran sgt besar buat Sakura. Nak tido pun sampai menitis air mata sbb takdpt the best position

Rasanya, itu aje kot… Huhuu…

Nanti2 Sakura menaip lagi ek😀 See, my sakit “mim” da sampai. Lalalala~~~